• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Mustafa Mohamed Ali (Gera Jimma)

Sinds 2012 is het reeds onze wens om direct trade tot stand te brengen in Ethiopië: het geboorteland van de koffie. Al zeer snel werd duidelijk dat dit niet zou lukken omwille van het feit dat de trade in Ethiopië heel streng gereguleerd werd door de overheid. Er was dus weinig transparantie bij de verkoop van koffie: boeren moesten verkopen aan de overheid, die op hun beurt verkochten aan de kopers. Deze tussenstap was verplicht waardoor je nooit de zekerheid had dat je effectief kreeg van de boer waarvan je wilde kopen. Op die manier heerste er 0% transparantie.

Na 6 jaar (sinds begin 2018) is deze verplichting afgeschaft en kon je dus voor de eerste maal naar een boer stappen en vragen om zijn koffie aan te kopen. Het is ook dat jaar dat wij voor het eerst koffie aankochten van Mustafa Mohamed Ali.

Bijzonder aan zijn koffieplantage is dat deze forest grown is: de koffies zijn gegroeid in gepreserveerde oerbossen. Dit wil zeggen dat deze onaangetast zijn. In deze natuurlijke wouden heb je een ongelooflijk hoge biodiversiteit, en op zijn minst 10 verschillende koffievariëteiten door elkaar, die allemaal benoemd worden als Heirloom aangezien er geen andere variëteiten bijgezet worden. Zijn koffies zijn enorm hoog gegroeid: tussen 2000m-2400m! Bovendien zijn sommige koffiestruiken hier meer dan 25 jaar oud!

Op deze plantage doen ze ook aan selective picking: enkel de rijpe bessen worden geplukt en gedroogd. Verder waren ze, onder begeleiding van Belco (onze logistieke vriend), pionier in Ethiopië om te experimenteren met honey processing. Ze verwerken hun koffies zelfs uitsluitend op natuurlijke wijze of door honey processing, maar nooit gewassen. Ze maken dus geen overbodig gebruik van water.