• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Antonio Ticas aka Don Toño (La Laguna)

"His secret in winning a competition is doing a good job from collection the cherries to storage of green coffee"

We hebben Don Toño voor de eerste maal ontmoet tijdens de veiling van Project Origin. Zijn koffies waren mee geselecteerd en wij vonden ze fantastisch! Na de veiling volgden we Don Toño naar zijn plantage en sindsdien gaan we ieder jaar terug om zijn koffies te proeven en aan te kopen.

Don Toño zijn plantage is gelegen in Citala in de regio Chalatenango in El Salvador. Zijn koffie groeit op 1600m. Deze hoogte is ook verantwoordelijk voor het florale, elegante karakter van zijn koffies. Naast koffie teelt hij ook vee op zijn plantage. Verder is zijn plantage gelegen aan de grens met Honduras en Guatemala. Je kan Honduras zelfs zien vanop zijn plantage!

Don Toño is jaren consul geweest van El Salvador in Honduras. Op een bepaald moment heeft hij van zijn vader een stuk grond in El Salvador gekregen dat al 3 generaties bezit was van de familie. De eerste generatie gebruikte de grond voor veeteelt, de tweede generatie zette er gewassen op, waaronder een klein deel Arabica-planten voor eigen consumptie. Het is in 1995 dat Don Toño op deze plek een volledige biotoop rond een lagune aanlegt wat een ideale omgeving biedt voor koffieplanten om te groeien. Vandaar ook de naam van onze koffie: La Laguna. Rond die laguna heeft hij een natuurlijk bos van 2,1 hectare aangeplant. Belangrijk hierbij waren de schaduwplanten waardoor de koffieplanten hieronder trager kunnen volgroeien. De keuze van de andere planten is vooral gebaseerd op de verrijking van de bodem en dat ze de voeding van de koffieplanten niet wegnemen.

Verder heeft Don Toño door de jaren heen verschillende prijzen verzameld. Hij voegt er jaarlijks nieuwe aan toe:
- 2012: 2de plaats in Cup Of Excellence
- 2016: 2de plaats bij de beste koffies uit de regio
- 2016: Finalist in Project Origin
- 2016: 2de plaats in Sustainability Coffee
- 2017: Top 20 in Cup Of Excellence
- 2018: Erkenning grootste consistentie in kwaliteit
- 2019: 4de plaats in Cup Of Excellence
- 2020: National Winner in Cup Of Excellence

Don Toño zijn specialiteit is de verwerking van koffie op een natuurlijke en honey processed manier. Hij vindt het belangrijk dat dit op een cleane manier gebeurd zodat er geen defecten aan de koffies zijn. Hier blinkt hij echt in uit!

De opvolging is ook gegarandeerd want zijn zoon heeft alvast zijn eerste stappen in de koffiewereld gezet!