• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Hamsini en Appadurai (Sangameshwar Estates)

"We have three great obsessions: quality of coffee, purity of environment and sancity of life"

Specialty koffie in India was voor ons tot een paar maand geleden een vaag begrip. We relateerden zelf Indische koffie aan lage kwaliteit, maar dit was voor we Hamsini en Appadurai leerden kennen.

Na de onafhankelijk van India, werd Sangameshwar eigendom van de grootvader van Appadurai. Sangameshwar op dat moment bestond uit 3 loten: Karadykan, Kondadkan en Gung Giri. In 1960 kochten ze Attikan en dat was zeer bijzonder omdat dit de hoogst gelegen koffieplantage van heel India is. Wij hebben ook de naam van onze koffie op die basis gekozen: Attikan.

Eén van de dingen die zij tot stand brachten, is dat speciality koffie iets was dat ze wilden implementeren op hun plantage. Dit wil zeggen dat ze zich zijn beginnen focussen op details als lot per lot plukken, meer het rijpingsproces van de bessen in het oog houden en verwerking. Ook verkopen in een direct trade relatie zonder dat de Indian Coffee Board hier iets mee te maken had. Zij scheerden alles over dezelfde kam waardoor hun inspanningen voor niets geweest zouden zijn. Die kans voor direct trade kwam er pas in 1995.

Heel hun systeem is erop gericht dat elke koffiebes en -boon 100% traceerbaar is. Wat ze zeer belangrijk vinden!

Ze geloven heel erg in sociaal beleid, waardoor wij heel erg aangegrepen waren. Alles wat ze doen is  één met de natuur en dat heeft geen marketing doeleinden, maar komt vanuit een buikgevoel. Ze hebben op de plantage een hospitaal gebouwd voor plukkers en omwonenden die daarvan gratis gebruik mogen maken. Ze hebben ook free housing voor de medewerkers en een crèche voor alle plukkers op de plantage. In India krijgen jongens enkel de kans om verder te studeren en wordt er van de meisjes verwacht dat zij het huishouden onderhouden. Maar Hamsini en Appadurai betalen jaarlijks voor 4 dochters van plukkers hun studiegeld om verder te studeren.

Zij denken ook heel erg na over het welzijn van de plantage. Er is niets dat verloren gaat en alles wordt hergebruikt.

Verder hebben ze ook meerdere prijzen op hun palmares, waaronder:
- 2003, 2006, 2007, 2008 en 2009: Best Arabica for Biligiri Region of Attikan Estate
- 2009: Attikan Coffee was chosen as one of the Europe Coffee to be used for the 6th World Cup Tasters Championship in Cologne
- 2011: Best Arabica for Biligiri Region of Attikan Estate
- 2012: Both Best and 2nd Best Arabica – Biligiri Region – in India
- 2013: Best of Biligiri Region – Attikan Estate